Podieľame sa na prípravách P18

pridal: charita | dátum: 20. júla 2018 | kategória: Dobrovoľníci

Takmer štyri tisícky mladých ľudí sa stretnú v metropole Šariša počas Národného stretnutia mládeže P18 (26. – 29. júl). Počas stretnutia organizátori vyzvú mladých vykročiť, ísť proti prúdu a byť skutočným mladým. Mozaika duchovného a umeleckého programu, v ktorom vystúpia stovky hostí, láka na množstvo čísiel pripravených špeciálne na mieru. Mladí sa po prvýkrát v histórii Slovenska zapoja do špeciálneho Popoludnia angažovanosti, na ktorom sa počas príprav spolupodieľala aj Gréckokatolícka charita Prešov. Počas druhého dňa program sa mladí zapoja do celoslovenskej Zbierky školských pomôcok.

Vďaka dobrovoľníckej pomoci mladí pomôžu desiatkam rozličných inštitúcii v meste a okolí. Urobia tak v duchu výzvy pápeža Františka „1 milión mladých pre pápeža“. Počas P18 dostanú mladí pozvanie k tomu, aby na „vlastnej koži“ prijali pozvanie pápeža a zároveň niečo konkrétne urobili. Popoludnie angažovanosti sa uskutoční v piatok 27. júla 2018 od 14.00 do 19.00 hod. na vybraných miestach mesta a okolia.

Medzi desiatkami miest angažovanosti nebudú chýbať ani služby a zariadenia prešovskej Charity. Niekoľko mladých strávi popoludnie v Resocializačnom stredisku Domov nádeje, kde prostredníctvom simulovanej terapeutickej skupiny z časti okúsia ako vyzerá proces resocializácie. S mladými sa o svoje životné skúsenosti, závislosť a procese uzdravovania podelia samotní závislí. Ďalšia skupinka strávi popoludnie v pobytových a ambulantných zariadeniach pre ľudí bez domova Pod Táborom. Osobné rozhovory aj manuálna výpomoc bude čakať pre všetkých prihlásených. Časť mladých si vyskúša byť na chvíľu distributérom mesačníka Cesta alebo zažije spoločenstvo v tzv. Živej knižnice, kde sa teoreticky aj prakticky dozvedia viac o fenoméne Obchodu s ľuďmi.

Účastníci Národného stretnutia mládeže P18 aktívne pomôžu rodinám v núdzi prostredníctvom zapojenia sa do celoslovenskej zbierky školských pomôcok. Organizačný tím celonárodného podujatia ju chystá v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou, ktorá po vyzbieraní školské pomôcky preberie so svojimi zamestnancami. Zapojiť do zbierky sa bude môcť každý prihlásený, ktorý do Prešova prinesie akúkoľvek školskú pomôcku. Priniesť ich môžu aj neprihlásení.