Storočnica biskupa Jána Hirku v jeho rodných Abranovciach

pridal: charita | dátum: 15. novembra 2023 | kategória: GKCH

V Abranovciach si 11. novembra pripomenuli svojho rodáka, biskupa Jána Hirku. Siedmy sídelný biskup Prešovskej archieparchie by sa v tomto čase dožil 100 rokov. Pri tejto príležitosti slávil v miestnom Chráme Narodenia Presvätej Bohorodičky vladyka Peter Rusnák, apoštolský administrátor Prešovskej archieparchie, svätú liturgiu. Po príhovoroch nasledovalo odhalenie pamätnej tabule na priečelí miestneho chrámu, ktorú požehnal vladyka Milan Chautur.

Prítomní biskupi, kňazi a veriaci sa presunuli k hrobu biskupa Hirku, kde sa spoločne pomodlili panychídu. Liturgický sprievod sa následne presunul do stredu obce, kde bola odhalená busta otca biskupa Jána Hirku. Pri odhaľovaní busty vladykovi Petrovi Rusnákovi asistoval starosta obce Abranovce Stanislav Volanský. Autorom busty je Mgr. art. Ľubomír Purdeš, ArtD.

Viac informácií o slávnosti prináša v správe Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov: https://www.grkatpo.sk/?spravy&id=3902

Za našu organizáciu sa slávnosti zúčastnil riaditeľ GKCH Peter Valiček a koordinátorka farských charít Sandra Prošuchová.