Pomáhame na hranici s Ukrajinou

pridal: charita | dátum: 26. februára 2022 | kategória: Svet

Zvládať nápor niekoľkých tisícok utečencov priamo na hraničnom priechode v Ubli sprevádza aj pomoc Gréckokatolíckej charity Prešov. Na tomto hraničnom priechode pri pomoci utečencom kooperuje miestna samospráva s gréckokatolíckym farským úradom v Ubli.

Naši kolegovia spolu s dobrovoľníkom pomáhajú v týchto dňoch pri zabezpečovaní potravín a občerstvenia. Spolu so Spišskou katolíckou charitou sú nápomocní pri podávaní teplého čaju, kávy a sušienok a pri nasmerovaní utečencov k transportným autám ako aj pri samotnom transporte.

Z hraničného priechodu Ubľa – Malyj Bereznyj sú utečenci prevážaní do 3 kilometre vzdialenej Uble. Obec zriadila v školskej telocvični miesto, kde sa zhromažďujú utečenci z Ukrajiny, aby v teple počkali na svojich príbuzných a známych, ktorí pre nich väčšinou prichádzajú zo Slovenska a iných krajín.

Ostávame v úzkom kontakte s obcou Ubľa, s ktorou sme v dnešný deň participovali aj na prípravách návštevy pani prezidentky SR.

Zajtra našich kolegov čaká triedenie potravinovej pomoci a hygienických potrieb v obci Ubľa pre ich zvoz na Ukrajinu.

ZBIERKA NA UKRAJINU

Pomôcť obetiam vojny na Ukrajine môžete prostredníctvom vyhlásenej finančnej zbierky 👉 https://charita.darujme.sk/ukrajina/

Fotografie zachytávajú momenty z posledných 2 dní na slovensko-ukrajinskej hranici.