Májové vydanie mesačníka Cesta

pridal: charita | dátum: 2. mája 2023 | kategória: Mesačník Cesta

Májové číslo časopisu Cesta na tému KAMUFLÁŽ nájdete už v distribúcii. Podporte kúpou časopisu našich distributérov na celom Slovensku.

Aktuálne číslo Cesty prináša:

• V rozhovore s názvom Depresie by sme nemali kamuflovať sa rozprávame s profesorom Cyrilom Höschlom o mechanizme a dôvodoch vzniku depresií, o prevencii samovražednosti a o syndróme vyhorenia.
  • V duchovnom slove Kamufláž? Či pes, sliepka a bomba? o. Jozef Gača píše o svetskosti. Svetskosť je určitou kultúrou; je to kultúra prchavosti, kultúra vonkajšieho zjavu, kamufláže, kultúra typu „dnes tak, zajtra naopak…“. Má povrchné hodnoty.
  • V celoročnom cykle Ísť na všetky periférie predstavujeme zaujímavú neziskovú organizáciu v článku Tlakový hrniec – otvárame horúce témy pre žiakov aj pre rodičov. Poslaním organizácie je prinášať kvalitný výchovno-vzdelávací program do škôl, ktorý vedie mladých ľudí tak, aby vedeli efektívne komunikovať, kriticky myslieť a vidieť svoj život v širšom kontexte spoločnosti. Taktiež aby títo mladí vedeli robiť dobré rozhodnutia pri výbere životného partnera a rozpoznať kľúčové faktory, ktoré prispievajú k rozvodom, ako sú závislosti, nevera, neschopnosť komunikovať atď.
  • V krátkej článku z charít Veľkonočné agapé v NDC Prešov informujem o zaujímavom podujatí. Veľkonočné zmŕtvychvstanie Ježiša Krista oslávili aj ľudia bez domova v Nízkoprahovom dennom centre Pod Táborom. Gréckokatolícka charita, ktorej toto zariadenie patrí, pohostila asi 50 klientov veľkonočným menu.
  • Článok PSK spustil rozsiahlu rekonštrukciu múzea A. Warhola predstavuje skutočnosť, že odovzdaním staveniska zhotoviteľovi v polovici apríla sa oficiálne spustil projekt komplexnej rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.
  • V rubrike Obrazy sveta je predstavený obraz Baltazárova hostina. Rembrandt bol vždy ťažko pochopiteľný a vo svojej dobe kontroverzný umelec. Hoci mal spočiatku veľký úspech, jeho štýl sa vyvíjal bokom od hlavného holandského umeleckého prúdu. Tento obraz je jeho rané, trochu ťažkopádne dielo. Zachytáva príbeh o babylonskom kráľovi Baltazárovi. Kráľ usporiadal hostinu, a keď hodovanie vrcholilo a sám bol už poriadne opitý, zjavila sa tajomná ruka a napísala na stenu paláca odkaz predpovedajúci Baltazárov osud.
  • Môžete si prečítať prvú časť rozhovoru s misijnou dobrovoľníčkou Petronelou Hnatovou s názvom Zanechať strach a vykročiť na cestu dobrodružstva s Kristom. Petronela Hnatová pôsobí s ďalšími dvomi Slovenkami v saleziánskej chlapčenskej škole v tamojšom meste Mafinga, v regióne Iringa. Medzi jej záľuby patrí turistika, fotografovanie, cestovanie, varenie a pečenie.
  • V rubrike Zaujímavosti predstavíme článok Ministerstvo vojny verzus „dáma s lampou“. Počas krymskej vojny sa dostala do popredia jedna významná osobnosť: Florence Nightingaleová. Obrovské straty na životoch v radoch britských vojakov boli vlastne dôsledkom chorôb, nie zranení na bojisku. Florence sa snažila bojovať proti tomuto žalostnému stavu a zabrániť zbytočným tragédiám.
  • V rubrike Z charít je predstavená kazuistika zo Útulku Archa v Prešove s názvom Nikdy sa nevzdávaj! Tomáš je invalidný dôchodca. Má diagnostikované neurologické ochorenie periférnych nervov rúk a nôh, závraty a vysunutú platničku bedrovej časti chrbtice. Má poškodený chrup, čo mu spôsobuje problémy s trávením. Tomáš sa aj napriek svojej komplikovanej povahe staval k problémom čelom a neunikal pred nimi.
  • Nechýbajú Krížovka, Vtipy a Správy z charít.
    Prajeme príjemné čítanie!