Faustínky si zasadli k štedrovečernému stolu

pridal: charita | dátum: 21. decembra 2018 | kategória: Dom sv. Faustíny

Typické štedrovečerné jedlá nechýbali na vianočnom stole, za ktorý si spoločne sadli dievčatá z Domu sv. Faustíny – domov na polceste vo Svidníku a našim vzácni hostia a priatelia. Prvá štedrá večera sa konala 20. decembra (štvrtok) v novej spoločenskej miestnosti zariadenia. Symbolicky sme ju začali modlitbou Korunky Božieho milosrdenstva, ktorú sa modlila naša patrónka zariadenia sestra Faustína.

Oblátka s medom a cesnakom, chutná kapustnica, pirohy, zemiakový šalát s rybou a neoddeliteľné jedlo štedrovečernej večere Rusínov – mačanka. Všetky tieto jedlá pripravovali na posedenie dievčatá zo zariadenia spolu so zamestnankyňami. Za jeden stôl zasadli aj naši hostia: primátorka mesta Svidník Marcela Ivačová, riaditeľ Gréckokatolíckej charity Prešov Peter Valiček aj duchovní otcovia, s ktorými spolupracujeme. Rusínskou vianočnou koledou spríjemnil program Tomás Michal Babjak, redaktor RTVS.  Poletujúci sneh za oknami vytvoril dokonalú atmosféru Vianoc. Radosť, pokoj a spoločne prežitý čas bol odmenou pre všetkých.

„Vianoce v našom zariadení prežívame veľmi emotívne. V tomto čase veľa dievčat plače, pretože vianočný čas je čas rodiny, a preto je to pre nich o to bolestivejšie. Avšak snažíme sa im chýbajúcu rodinu nahradiť a vytvoriť teplo domova plného lásky,“ vraví vedúca zariadenia Helena Paňková. Pod vianočný stromčekom si dievčatá našli aj vianočné prekvapenie a nechýbali ani darčeky.

Akciu finančne podporilo Mesto Svidník. Vďaka finančnej dotácie z Mesta Svidník v hodnote 500 EUR, ktorej účelom je poskytovania sociálnej pomoci, humanitárnej starostlivosti a činnosti Domu sv. Faustíny a Sociálneho centra v meste Svidník, sme mohli realizovať aj toto podujatie.