Britský veľvyslanec Nigel Baker navštívil charitné priestory

pridal: charita | dátum: 29. mája 2023 | kategória: Centrá podpory

Britský veľvyslanec Nigel Baker zavítal počas svojej návštevy (štvrtok 25. mája) mesta Prešov aj do priestorov Gréckokatolíckej charity Prešov (GKCH). Pán veľvyslanec sa stretol s riaditeľom GKCH Petrom Valičkom, zamestnancami a dobrovoľníkmi charity, ako aj s odídencami z Ukrajiny, ktorým je gréckokatolícka charita v Prešove nápomocná.

Medzi pánom veľvyslancom a charitnými zamestnancami prebehol rozhovor o činnosti prešovskej charity vrátane bližšieho popísania zrealizovaných aktivít pre odídencov z Ukrajiny, ktoré ho prvotne zaujali. Koordinátor Centra podpory Prešov, Štefan Pacák, oboznámil vzácnu návštevu s činnosťou GKCH na pomoc odídencom od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine, cez vznik centier podpory v mestách Prešov a Bardejov až po aktuálnu činnosť. V rámci sprievodného programu boli pripravené kreatívne dielne s odídencami, ktoré charita realizuje pravidelne. Britský veľvyslanec prejavil záujem aj o zapojenie sa do spoločného maľovaniu obrazu s riaditeľom GKCH a prítomnými odídencami. Obraz zložený z dvoch častí obsahoval motívy prírody, dúhu vo farbách ukrajinskej vlajky a červený kríž, ktorý sa nachádza na štátnej vlajke Spojeného kráľovstva. Jednu časť obrazu charita odovzdala ako dar pánovi veľvyslancovi, druhá časť ostáva v prešovskom centre podpory.

Pán veľvyslanec si získal sympatie prítomných svojím bezprostredným a citlivým prístupom. „Vo veľmi priateľskej atmosfére sme spolu hovorili o všetkom, čo naša charita robí pre ľudí bez domova, závislých, v rámci sociálnych centier, farských charít a ďalších služieb. Pán veľvyslanec sa zaujímal aj o to, ako obdobie počas pandémie ochorenia COVID-19 a vojnový konflikt u našich susedov ovplyvnili činnosť charity,“ priblížil stretnutie riaditeľ GKCH Peter Valiček.

Stretnutie s britským veľvyslancom na Slovensku prebiehalo v charitných priestoroch pri Domove nádeje – centre pre deti a rodiny v Prešove. Program ukončila prehliadka samotných priestorov Domova nádeje, kde charita pracuje so závislými mužmi.