Gréckokatolícka charita Prešov

Dom sv. Faustíny privítal vzácneho hosťa, pána Mikloška
Tlač PDF

DOM SV. FAUSTÍNY PRIVÍTAL VZÁCNEHO HOSŤA, PÁNA MIKLOŠKA

Začiatkom mája sme v Dome sv. Faustíny – domov na polceste vo Svidníku privítali vzácnych hostí z Bratislavy, pána profesora Jozefa Mikloška s dcérami Gabrielou a Máriou.

S pánom profesorom sme sa stretli na konferencii Mosty k rodine dňa 12. októbra 2016, ktorú organizuje spoločnosť Úsmev ako dar. Organizátori pozvali na túto konferenciu aj naše klientky, členky speváckeho zboru Faustínky, aby na začiatku konferencie, netradične, zaspievali piesne, ktoré majú v svojom repertoári. S radosťou sme túto ponuku prijali, veď v rámci muzikoterapie nacvičujeme pesničky, ktorými klientky vyjadrujú svoje pocity a prezentácia piesňou na verejnosti ich netraumatizuje, ale naopak posúva ďalej. Už vtedy sme pána profesora pozvali k nám, aby spoznal aj toto zariadenie, kde si riešia svoju sociálnu situáciu prevažne mladí dospelí, ktorí ukončujú svoj pobyt v detských domovoch.

Dievčatá si nacvičili cigánsky tanec, ktorý zatancovali pred budovou zariadenia a pán profesor sa s chuťou pridal a zatancoval si s nimi. O našej práci sa dozvedel od zamestnankýň aj klientok, ale aj obhliadkou zariadenia. V rámci pracovnej terapie dievčatá spolu s pracovnou terapeutkou Vierkou ušili bábku s podobizňou pána profesora, ktorú sme mu slávnostne odovzdali. Taktiež sme obdarovali aj Gabrielu a Máriu kabelkami, ktoré tu vyrábame v rámci terapie. Zaspievali sme piesne a pozvali sme našu vzácnu návštevu k stolu, na ktorom sme podávali tradičný slovenský obed, pirohy. Pán profesor pozval klientky na ihrisko k detskému domovu, kde si zahral futbal aj s deťmi z detského domova, zúčastnil sa spoločne s nami na sv. liturgii v Chráme Božej Múdrosti, pozval všetky klientky na zmrzlinu a rozlúčili sme sa. Bol to jeden nádherný deň v spoločnosti skvelého človeka, ktorý sa obetuje pre deti, ktoré boli opustené a hľadá východiska z neľahkých situácii pre každé jedno dieťa. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutia s tak vzácnym človekom a jeho rodinou.

IBAN: SK18 7500 0000 0040 0842 5976

Pozrite si stránku v preklade

Bl. Peter Pavol Gojdič

Zakladateľ GKCH Prešov a patrón mesačníka Cesta