Gréckokatolícka charita Prešov

V GRÉCKOKATOLÍCKEJ FARNOSTI OKRUŽNÁ SME OFICIÁLNE UVIEDLI FARSKÚ CHARITU
Email Tlač PDF

V GRÉCKOKATOLÍCKEJ FARNOSTI OKRUŽNÁ SME OFICIÁLNE UVIEDLI FARSKÚ CHARITU

V nedeľu, 6. mája 2018, v Gréckokatolíckej farnosti svätého Archanjela Michala Okružná (okres Prešov) slávnostne uviedli do života prvú Farskú charitu v Gréckokatolíckej archieparchii. Štatút a Schvaľovací dekrét vydal Mons. Ján Babjak SJ, prešovský arcibiskup a metropolita 1. mája. Uvedenie bolo spojené so svätou liturgiou a oficiálnym odovzdávaním poverení pre jednotlivých členov Farskej charity Okružná, ktorá vznikla na základe iniciatívy a spolupráce s Gréckokatolíckou charitou Prešov.

Nedeľňajšiu svätú liturgiu, ktorou bola slávnostne uvedená do života prvá farská charita, celebroval otec Vasil Kormaník, duchovný správca Gréckokatolíckej charity Prešov. Na nej v spolupráci s miestnym kňazom otcom Mariánom Feckaničom udelil poverenie a požehnanie pre 15 členov farskej charity. Slávnosť obohatil svojim spevom aj novovzniknutý detský desaťčlenný zbor Okružňančan. Deti zaspievali v jednotných sukničkách vytvorených na tvorivých dielňach cez projekt Dobrovoľníci pre dobrovoľníkov. Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 - 2020”, ktorú administruje IUVENTA - Slovenský inštitút mládeže."

Farská charita sa začala formovať v priebehu minulého roka. Skupina dobrovoľníkov z farnosti Okružná v spolupráci s koordinátorkou Jozefínou Komárovou od marca 2017 zrealizovali prieskum potrieb v obci a na základe toho vytipovali vhodné záujmové skupiny. Činnosť zamerali na revitalizáciu životného prostredia, prípravu spoločenských a kultúrnych podujatí alebo duchovný program. Počas roka rozbehli činnosť detského speváckeho zboru a v spolupráci s Gréckokatolíckou charitou Prešov usporiadali viaceré zbierky potravín alebo školských potrieb pre ľudí, ktorí to potrebujú. Farská charita je pastoračný orgán farnosti pre dobro veriacich v zmysle kán. 573. §1 CCEO. Jej poslaním je oživiť cit pre úctu k životu, stávať sa poslankyňou svetla a pravdy, skvalitniť prežívanie všetkých obyvateľov obce, farnosti a predchádzať krízovým či kritickým životným situáciám zameraním sa na prevenciu novodobej chudoby.

IBAN: SK18 7500 0000 0040 0842 5976

Pozrite si stránku v preklade

Bl. Peter Pavol Gojdič

Zakladateľ GKCH Prešov a patrón mesačníka Cesta