7. nov 2019

Domov nádeje

Konzum, viera, rozum

V Domove nádeje nám občianske združenie Ži(vé) vzťahy priblížilo pútavým spôsobom nielen vlastné skúsenosti, ako zveľaďovať to, čo nám dal Stvoriteľ. Zamestnanci, klienti i priatelia charity sa dozvedeli nové informácie i načerpali podnetné inšpirácie.

24. okt 2019

Dom sv. Faustíny

Tento rok je najlepším prijímateľom v kraji náš distributér Anton

Na 9. ročníku najvyššieho krajského ocenenia v sociálnych službách Krídla túžby vyznamenali aj Antona Michalíka. V rámci galaprogramu predviedli talent aj dievčatá z Domu sv. Faustíny vo Svidníku.

21. okt 2019

Farská charita

V Prešove sme pripravili fórum Mosty charity

V piatok 18. októbra 2019 sa v Prešove uskutočnilo fórum Mosty charity, na ktorom sa stretli otcovia protopresbyteri Prešovskej archieparchie so svojím arcibiskupom metropolitom Jánom Babjakom SJ, aby sa navzájom rozprávali, počúvali aké potreby majú vo farnostiach, ako vnímajú chudobu.

video-voluntier

VIERA, POVZBUDENIE, ŽIVOTNÉ PRÍBEHY, SLZY, LÁSKA A BLÍZKOSŤ PRI ČLOVEKU

Všetky tieto slová boli naplnením neopakovateľných chvíľ pri živom vysielaní relácie Doma je doma, ktorá bola venovaná našim Faustínkam. Prezrite si ju vďaka archívu televízie, úžasným hosťom a výnimočnej moderátorke. O čom sme sa rozprávali? ❤️ Služba charity v zmysle lásky "caritas". 🏠 Dom sv. Faustíny a jej poslanie pre ženy v núdzi. 🙏 Duchovné vedenie, bez ktorého by služba charity nebola pravou službou. 👩‍🦰 Dievčatá s neľahkými osudmi, ktoré našli teplo domova a prejav milosrdenstva v Dome sv. Faustíny. 🎤 Spev ako súčasť záujmových činností v zariadení, a zároveň osobnostného rastu a rozvoja dievčat. 🎧 Vznik myšlienky nahrania hudobno-slovného CD. 📀 Ako vznikla spolupráca s výnimočnými osobnosťami, ktoré sa podieľali pri vzniku tohto diela.

ZBIERKA ŠKOLSKÝCH POMÔCOK

Vyrástlo vám dieťa zo školskej aktovky, máte doma zvyšné detské vrecúško na telesnú či plnú zásuvku farbičiek? Nevyhadzujte ich, ale darujte. Nielen nové, ale aj použité, no stále funkčné školské pomôcky môžete odovzdať do vyše 40-tich zberných miest na celom Slovensku. Už po desiaty raz vyhlasuje Slovenská katolícka charita Zbierku školských pomôcok. Charita malým školákom zo sociálne slabších pomerov, krízových centier či deťom z charitných detských domov na Slovensku, pomáha zbierkou naplniť ich školské tašky a uľahčuje im tak prístup k vzdelaniu.

Na pravdu sme si posvietili v októbrovom vydaní mesačníka Cesta

V októbrovom čísle našej Cesty sa budeme venovať PRAVDE. Nechcem, aby to vyznelo, že v iných číslach klameme alebo nehovoríme pravdu, to určite nie. Profesor Thomas Madden, historik z Univerzity v St. Louis v USA uvádza na pravú mieru rozšírené mýty o krížových výpravách a križiakoch. Aké falošné predstavy o krížových výpravách a križiakoch sú bežné? Uvediem päť asi najrozšírenejších mýtov a dôvody, prečo sú mylné. Rovnako sa pravdivo pozrieme na mýty, ktoré verejnosť má voči ľuďom bez domova. V októbrovej Ceste sa dočítate aj ako podporuje prešovský kraj svoj rozvoj prostredníctvom grantov a projektov. Zo všetkých druhov bolo najviac vyšľachtených odrôd jabĺk, z ktorých nie všetky sú vhodné do našich podmienok. Ktoré áno prezrádza rubrika Záhrada. O príbehu svojej rodiny sa podelil vo svedectve Andrej. Ponúkame aj pravidelnú katechézu s duchovným správcom prešovskej charity, novinky z Cirkvi a charít.